vineri, 24 februarie 2012

Ce este un aparat auditiv?

Aparatele auditive trebuie sa foloseasca posibilitatile existente ale pacientului astfel incat reglajul sa fie individualizat; trebuie sa permita subiectului sa aiba o senzatie auditiva care sa ia o anumita semnificatie; iar rezultatele reabilitarii cu un 
aparat auditiv depind de educarea si reeducarea individului – trebuie obisnuit sa inteleaga sunetele vorbirii, iar cea mai dificila situatie de acest fel este cea a copiilor surzi din nastere care trebuie sa invete sa asocieze o semnificatie sunetelor vorbirii.
Pentru fiecare tip de hipoacuzie este disponibilă o largă gamă de aparate auditive. Aceste aparate sunt de mai multe stiluri, forme şi culori. Specialiștii cunosc diferenţele între aparatele personalizate (CIC) şi aparatele retroauriculare (BTE). Cu ajutorul specialiştilor, pacienţii vor putea alege varianta ideală, în funcţie de hipoacuzie, de buget, de stilul de viaţă şi de preferinţe.
image018
Modele personalizate 
Aceste modele sunt fabricate după un mulaj al urechii pacientului, fiind foarte benefice şi confortabile. Disponibile în mai multe nuanţe de culoarea pielii, ele sunt aproape invizibile şi în acelaşi timp eficiente pentru hipoacuzii moderate şi severe.
image020
Modele complet intraauriculare 
Cele mai mici modele personalizate, asigură maximă discreţie şi sunt acum disponibile cu ventilaţie pentru a minimaliza senzaţia de „înfundare”. Pentru hipoacuzii uşoare şi moderate.
image022
Modele intraauriculare
Un model personalizat, de mici dimensiuni, aproape invizibil însă prevăzut cu funcţii wireless.
image024
Modele half shell 
Aceste modele mai puternice pentru hipoacuzii severe şi profunde asigură flexibilitate şi performanţe maxime. În acelaşi timp ele sunt subţiri şi discrete.
image026
Modele full shell
Aceste modele includ funcţii wireless, asigură o durată lungă de viaţă a bateriei şi sunt de asemenea disponibile pentru hipoacuzii severe.

image028
Modele retroauriculare 
Modelele retroauriculare pot fi ascunse confortabil dupăureche şi sunt disponibile pentru toate nivelele de performanţă. Tubul aproape invizibil conduce sunetul către ureche.
image030
Tehnologia -CRT
Dispozitive discrete şi stilate, montate invizibil dupăureche. Receptorul este montat în canalul auditiv, asigurând discreţie maximă şi funcţionalitate completă. Pentru hipoacuzii uşoare până la severa.
image032
Modele retroauriculare micro 
Aceste modele mici şi stilate asigură un nivel ridicat de discreţie. Ideale pentru montare deschisă în cazuri dehipoacuzie uşoară şi moderată la frecvenţe înalte.
image034
Modele retroauriculare (M)
Un model compact pentru performanţe şi flexibilitate optime în cazuri de hipoacuzii uşoare până la severa.
image036
Modele retroauriculare (P/SP)
Aceste versiuni mai puternice pentru pacienţi cu hipoacuzii severe asigură performanţe şi flexibilitate optime. În acelaşi timp ele sunt subţiri şi discrete.
Concepţii greşite des întâlnite despre aparatele auditive
Aparatele auditive sunt pentru persoane în vârstă
Deşi nivelul de conştientizare a importanţei auzului este în creştere, tot mai multe persoane au dificultăţi în percepţia sunetelor în medii acustice dificile, de la o vârstă destul de fragedă. Doar o treime din populaţia afectată de hipoacuzie are vârsta de pensionare. Majoritatea pacienţilor sunt la şcoală sau încadraţi în muncă şi aproape jumătate din persoanele hipoacuzice au sub 55 de ani.
Aparatele auditive sunt o investiţie proastă
Aparatele auditive moderne sunt încadrate în mai multe segmente de preţuri, putând satisface nevoile şi bugetele tuturor pacienţilor. Mai important, luând în calcul consecinţele psihosociale şi economice negative ale hipoacuziei, costurile indirecte ale hipoacuziei sunt infinit mai mari decât costul unui aparat care va fi utilizat timp de mulţi ani şi care poate compensa aceste efecte negative.
Aparatele auditive „fluieră” şi sunt zgomotoase
Este adevărat că toate aparatele auditive care asigură amplificare acustică pot provoca feedback. Însă, datorită algoritmilor de eliminare a feedbackului, aparatele digitale moderne pot oferi un nivel satisfăcător de amplificare fără acel feedback supărător. În plus, modurile DSP (Digital Signal Processing) nu doar amplifică sunetul, ci se şi adaptează mediului în care se află ascultătorul. Aceasta conduce la o mai bună înţelegere în condiţii dificile, la un auz confortabil în medii zgomotoase şi la o bună calitate a sunetului atunci când se ascultă muzică.
Aparatele auditive sunt mari şi inestetice
Aparatele auditive digitale moderne au un design ergonomic şi sunt disponibile în mai multe modele, aşa cum am arătat anterior. Cele mai recente modele au culori diverse şi pot fi discret asortate cu culoarea pielii sau a părului utilizatorului. Sunetul este transmis către ureche printr-un tub subţire şi aproape invizibil.

Un comentariu: